Poštovani,

Molimo vas da izdvojite malo vremena i popunite upitnik o zadovoljstvu klijenata.

Hvala.

     
Menu

Blog

Vi ste ovde: PočetnaBlogNeobična Holandija

Neobična Holandija

Neobična Holandija

Kada je reč o Holandiji, prve asocijacije su vezane za lale, vetrenjače i bicikle. Pomenuli smo već da su lale uvezene iz Turske, ali u Holandiji se gaji preko 1.500 vrsta ovog cveta. Ovde je oko 1.000 vetrenjača iz XIX veka i dalje u funkciji, a ,,Dan vetrenjača” je nacionalni praznik koji se proslavlja u maju, i tada su one ukrašene i otvorene za javnost. Što se tiče bicikala, njih je skoro više nego ljudi – čak oko 18 miliona je u upotrebi, a u ovoj zemlji je izgrađeno preko 15.000 km staza za bicikle.

U Holandiji preovlađuje ravnica, sa najvišom tačkom u Valserbergu (322,7 m), a ¼ površine zemljišta nalazi se ispod nivoa mora, pa bi u slučaju globalnog otopljavanja Amsterdam, čija je najniža tačka 6,7 m ispod morskog nivoa, bio jedan od prvih poplavljenih gradova. Veliki deo Holandije čine vodene površine (čak ⅕), od kojih je najveće jezero Ejselmer, nastalo od zaliva Severnog mora, od koga je 29 km dugim nasipom odvojeno 1932. godine. Uopšte, pojedini delovi Holandije nastali su isušivanjem delova mora. Tako nastala mesta se nazivaju polderi, a cela provincija Flevoland je sa 1.800 km² najveći polder na svetu.

Holanđani su najviši evropski ljudi, sa prosečnom visinom 1,81 m (muškarci) i 1,68 m (žene). Ovde se veliki broj žena porađa kod kuće, i čak 30% beba se tako rodi. Holandija ima namanji broj abortusa na svetu, a po mnogim stvarima, za nas još uvek neobičnim i neprihvatljivim, prednjači nad ostalim zemljama. Prva je država koja je ozakonila istopolne brakove još 2001. godine. Legalizovana je prostitucija, a u Amsterdamu je Crvena zona najpoznatija po tome. Legalizovana je i marihuana i ostale lake droge, ali samo licencirani kafići smeju da ih prodaju u svojim objektima. Prva je zemlja koja je zakonom odobrila eutanaziju (ubistvo iz milosrđa).

Holandija se može pohvaliti sa skoro 1.000 muzeja, od čega je 42 u Amsterdamu, koji takođe ima i 1.281 most. U ovoj zemlji nalazi se jedina evropska farma kamila na kojoj se proizvodi kamilje mleko. Najveći je svetski proizvođač lukovica i cveća, a grad Alsmer, sa million kvadratnih metara, ima najveću berzu cveća na svetu. Holandska gauda je na svetskom nivou najprodavaniji sir. Holandija drži svetsko liderstvo u vodenom inženjeringu i hidraulici, što i nije čudno ako znamo da ima više od 4.400 km reka, kanala i drugih vodenih tokova. Ovde postoji čak i ,,selo bez puteva” – Githorn, koji je turistička atrakcija slična Veneciji, jer je saobraćaj nekada bio isključivo vodeni.

Holandska himna ,,Vilhelmus” nastala je u XVI veku i govori o vernosti holandskog kralja španskoj kruni. Holandija je jedna od država osnivača Evropske unije. Iako je Amsterdam glavni grad – sedište Vlade se nalazi u Hagu. Ovde živi 180 nacionalnosti, što je najviše na svetu, a više od 85% Holanđana govori engleski kao drugi strani jezik, dok preko 60% govori i nemački.

Ukoliko Vas privlače ove neobičnosti i specifičnosti Holandije i želeli biste da se oprobate u ovoj zemlji, prvi korak jeste prevođenje sa srpskog na holandski jezik ličnih i ostalih dokumenata. Za to je najčešće zadužen prevodilac za holandski jezik, koji će najstručnije izvršiti neophodno prevođenje. Pojedini prevodioci za holandski jezik imaju i licencu kojom mogu vršiti overavanje dokumenata, odnosno ujedno su i sudski tumači za holandski jezik. Prevodilačka agencija ABC prevodi može Vam izaći u susret i obezbediti najkvalitetnije i najbrže prevođenje sa holandskog jezika na bilo koji drugi strani jezik, kao i prevođenje na holandski jezik sa bilo kog jezika iz naše ponude. Za Vas smo u prilici da obezbedimo kako pismeno, tako i usmeno prevođenje sa/na holandski jezik. Svi prevodi sa holanskog jezika ili na holandski koje rade naši prevodioci mogu biti urađeni uz overu, lekturu i korekturu prevedenog teksta, a nudimo Vam po potrebi i hitno prevođenje.
 
Saznajte više o nama na našem sajtu www.abcprevodi.co.rs ili nas posetite lično i uverite se u kvalitet rada našeg stručnog tima.

Budite i Vi jedan od naših zadovoljnih klijenata!

Ostavi komentar

Proverite da li ste uneli sve potrebne informacije gde je naznačeno (*). HTML kod nije dozvoljen.

Više iz ove kategorije

Kvalitet i sigurnost

Prevodilačka agencija ABC Prevodi garantuje za sigurnost Vaših podataka, kao i za kvalitet usluga koje isporučuje. Zarad sigurnosti, uveli smo praksu potpisivanja ugovora o poverljivosti svih podataka klijenata

Svaki prevod koji je prosleđen klijentu prolazi kroz nekoliko kontrola:

  • prvi prevodilac predaje radnu verziju prevoda,
  • drugi prevodilac kontroliše i predaje završnu verziju,
  • zatim je vizuelno pregleda i prevodilac koji je prosleđuje klijentu.

Pri ovakvom načinu rada, mogućnost greške je svedena na minimum.

Cene

Svaki prevod je novi proizvod, novi autorski rad, tako da nije svaki prevod isti.
Zato se i cene razlikuju od slučaja do slučaja.

Za određivanje cene još četiri faktora su važna:

  • da li je za prevod potrebna overa sudskog tumača
  • koliko strana ima tekst koji se prevodi
  • u kom roku je potrebno završiti prevod
  • kojoj oblasti pripada tekst koji se prevodi

Standardna prevodilačka strana sadrži 1800 karaktera sa razmacima (Word Count).