Poštovani,

Molimo vas da izdvojite malo vremena i popunite upitnik o zadovoljstvu klijenata.

Hvala.

     
Menu

Blog

Vi ste ovde: PočetnaBlogNeobična Makedonija

Neobična Makedonija

Neobična Makedonija

Glavni grad Makedonije, Skoplje, u nekoliko navrata bio je uništen usled velikih zemljotresa. Čak je pretrpeo i požar koji je u XVIII veku naredio austrougarski general Pikolomini, kada su od grada ostale samo kamene građevine, od kojih je poznatija tvrđava Kale. Pre nekoliko godina grad je dobio spomenik posvećen Aleksandru Makedonskom - ,,Ratnik na konju”, na Trgu Makedonija. Ovaj spomenik je najviši na svetu koji je podignut u čast ovog kralja. Aleksandar III Makedonski ili Aleksandar Veliki prvi je vladar čije se carstvo protezalo na nekoliko kontinenata, a između ostalih teritorija obuhvatalo je Grčku, Persijsko carstvo, Indiju i Egipat.

Danas je Makedonija jedna od najmanjih država u Evropi. Ovo je zemlja sa mnoštvom planina čiji vrhovi prelaze 2000 m nadmorske visine. Planina Korab i njen vrh koji se nalazi na 2.753 m najviši su u ovoj državi. U Makedoniji se nalazi i čuveno Ohridsko jezero, koje postoji već oko 4 miliona godina i predstavlja jedno od najstarijih jezera na svetu, a sa svojih 288 m dubine i jedno od najdubljih jezera Evrope. Nazivaju ga još i ,,makedonsko slatkovodno more” i ,,muzej živih fosila”. Ohridsko jezero se nalazi na UNESCO-voj listi Svetske baštine, a na njegovom području nalazi se oko 200 endemskih vrsta. U centru grada Ohrid nalazi se najstarije makedonsko drvo platana (Platanus Orientalis), poznato kao ,,Činarot”, a veruje se da ga je posadio Sveti Kliment Ohridski. Pod zaštitom UNESCO-a su i nacionalni parkovi Pelister, Mavrovo i Galičica.

Samo u Makedoniji može se videti vilinski račić (Chirocephalus pelagonicus), koji je endemska i ugrožena vrsta. Živi na lokalitetu Lokvi, koje predstavlja ostatak Pelagonijskog blata.
U Makedoniji je sačuvan Skopski akvadukt (jedan od tri veštačka kanala na području bivše Jugoslavije) koji je i arheološko nalazište, ali je od njega ostalo tek 55 lukova ukupne dužine oko 400 m. Ovaj kanal sagrađen od kamena i cigle bio je u upotrebi sve do XVIII veka.

Cela Makedonija bogata je kulturno-istorijskim znamenitostima. Neke od poznatijih su drevni makedonski grad Heraclea Lyncestis, drevni opservatorijum megalita Kokino, kamene lutke Kuklice, rimske toplice, crkve i manastiri… Ova zemlja je poznata i po Tikveš vinogradima, na kojima se već više od 120 godina gaji grožđe i proizvodi vino.
Makedonski jezik ima sličnosti sa srpskim, a s obzirom da smo nekada bili u istoj državi – ne treba da čudi ni sličnost naših naroda i kulture. Iako se relativno dobro sporazumevamo sa Makedoncima, za neku zvaničnu priliku potrebno je da jezičko znanje bude perfektno.
 
Prevodilačka agencija ABC prevodi nudi Vam mogućnost angažovanja prevodilaca za makedonski jezik, u slučaju potrebe za usmenim prevođenjem. Osim toga, naši prevodioci za makedonski jezik vrše i stručno pismeno prevođenje tekstova, a u prilici smo da Vam izađemo u susret i u slučaju hitnih prevoda. Prevodi sa makedonskog jezika koji bi trebalo da imaju pečat i potpis prevodioca, moraju biti overeni od strane sudskih tumača za makedonski jezik. Agencija ABC prevodi za Vas vrši kako prevođenje sa srpskog na makedonski jezik, tako i prevođenje sa makedonskog jezika na bilo koji drugi jezik iz naše ponude.

Dobro došli!

Ostavi komentar

Proverite da li ste uneli sve potrebne informacije gde je naznačeno (*). HTML kod nije dozvoljen.

Kvalitet i sigurnost

Prevodilačka agencija ABC Prevodi garantuje za sigurnost Vaših podataka, kao i za kvalitet usluga koje isporučuje. Zarad sigurnosti, uveli smo praksu potpisivanja ugovora o poverljivosti svih podataka klijenata

Svaki prevod koji je prosleđen klijentu prolazi kroz nekoliko kontrola:

  • prvi prevodilac predaje radnu verziju prevoda,
  • drugi prevodilac kontroliše i predaje završnu verziju,
  • zatim je vizuelno pregleda i prevodilac koji je prosleđuje klijentu.

Pri ovakvom načinu rada, mogućnost greške je svedena na minimum.

Cene

Svaki prevod je novi proizvod, novi autorski rad, tako da nije svaki prevod isti.
Zato se i cene razlikuju od slučaja do slučaja.

Za određivanje cene još četiri faktora su važna:

  • da li je za prevod potrebna overa sudskog tumača
  • koliko strana ima tekst koji se prevodi
  • u kom roku je potrebno završiti prevod
  • kojoj oblasti pripada tekst koji se prevodi

Standardna prevodilačka strana sadrži 1800 karaktera sa razmacima (Word Count).