Poštovani,

Molimo vas da izdvojite malo vremena i popunite upitnik o zadovoljstvu klijenata.

Hvala.

     
Menu

Blog

Vi ste ovde: PočetnaBlogNeobicna Rusija

Neobicna Rusija

Neobična Rusija

Ogromna površina ove zemlje, koja se prostire u čak 9 vremenskih zona (nekada ih je bilo 11), čini Rusiju najvećom državom na svetu. Ime države potiče od starog naroda Rusa, za koje se smatra da su poreklom švedski Vikinzi. Legenda kaže da su Rusi odabrali hrišćanstvo jer nisu želeli da se odreknu alkohola, što je bio uslov za islamsku veru.

Rusija krije mnoge zanimljivosti i tajne, a o njenoj misterioznosti govori i izjava Čerčila da je Rusija zagonetka umotana u misteriju unutar enigme. Ovde postoji najmanje 15 tajnih gradova, za koje nema putokaza, ne nalaze se na mapi i potpuno su skrivena mesta na planeti.

Ural je planinski venac koji se smatra najstarijim na svetu. Sibir zauzima veliki deo površine ove zemlje, u njemu je 25% svetskog šumskog područja, a Sibirska tajga je najveća šuma na svetu. Zapadna Sibirska ravnica je najveća ravnica na zemlji. Transsibirska železnica je sa 9.288,2 km najduža pruga na svetu, koja povezuje 12 oblasti i 87 gradova. Najduža reka u Evropi, Volga, nalazi se u Rusiji. Zastrašujući viseći most Sky bridge, čija je visina 207 m, a dužina 439 m, nalazi se u ruskoj oblasti Krasnodar. U Rusiji je i najveće i najdublje slatkovodno jezero na svetu - Bajkal.

Sankt Peterburg je poznat po tome što leži na ostrvima koja povezuje 363 mostova, ne računajući one kojim su povezana predgrađa, a ukoliko bi se uzeli u obzir svi mostovi  - bilo bi ih preko 1.000. Ovaj grad je i najsevernija naseljena tačka na svetu, u kome se nalazi veliki broj muzeja, biblioteka, pozorišta, kulturnih ustanova i koncertnih dvorana. Oymyakon je najhladnije selo na svetu, u kojem je zabeležena najniža temperatura ikada -71,2⁰C. Kremlj ima zidove čija je dužina 2.232 m. Grad Jekaterinburg se od 2012. godine nalazi na UNESCO-voj listi 12 najidealnijih gradova za život. Moskva je zahvaljujući kanalima postala luka za 5 mora. Ovo je najveći evropski grad, u kojem živi i najviše milijardera. Katedrala Hrista Spasitelja u Moskvi predstavlja najvišu pravoslavnu crkvu na svetu, sa svojih 105 m visine.

U Rusiji se nalaze najveće rezerve pijaće vode, prirodnog gasa, šuma, soli, treseta, rakova, jesetre, cinka, nikla, olova, titanijuma, niobijuma, ruda gvožđa, srebra i dijamanata, a druga je zemlja po izvozu nafte. Rusija je jedina zemlja koja izlazi na 12 mora, ima najdužu granicu na svetu, a graniči se sa 14 zemalja. Čak 75% teritorije države nalazi se u Aziji, ali se Rusija smatra evropskom zemljom. Ovo je multinacionalno područje, sa preko 150 nacionalnosti, ali ruskim jezikom govori 98% stanovništva. Takođe, ruski jezik je među pet svetski najzastupljenijih jezika.
Ruski je ranije bio jezik koji se često učio u našim školama, bilo kao obavezni ili izborni predmet. I danas u Srbiji postoji poseban pijetet prema Rusiji i ruskom jeziku, pa je dosta onih ljudi koji se odluče i za život i rad u ovoj zemlji.

Ukoliko Vam je potrebno stručno ili obično prevođenje sa srpskog na ruski jezik ili obrnuto, prevodilačka agencija ABC prevodi nudi Vam i ovu uslugu. Prevodilac za ruski jezik, kao i sudski tumač za ruski jezik mogu biti angažovani u slučaju potrebe za pismenim ili usmenim prevođenjem.

Prevodi sa ruskog jezika mogu Vam biti potrebni iz različitih privatnih ili poslovnih razloga, a agencija ABC prevodi garantuje zaštitu privatnosti podataka. Naši prevodioci za ruski jezik obezbediće Vam i hitno prevođenje sa ruskog jezika na bilo koji drugi jezik, a za dogovor – posetite nas lično ili kontaktirajte putem imejla ili telefona. Čekamo Vas na nekoliko lokacija u Beogradu, ili u kancelariji u Novom Sadu.

Dobro došli!

Ostavi komentar

Proverite da li ste uneli sve potrebne informacije gde je naznačeno (*). HTML kod nije dozvoljen.

Kvalitet i sigurnost

Prevodilačka agencija ABC Prevodi garantuje za sigurnost Vaših podataka, kao i za kvalitet usluga koje isporučuje. Zarad sigurnosti, uveli smo praksu potpisivanja ugovora o poverljivosti svih podataka klijenata

Svaki prevod koji je prosleđen klijentu prolazi kroz nekoliko kontrola:

  • prvi prevodilac predaje radnu verziju prevoda,
  • drugi prevodilac kontroliše i predaje završnu verziju,
  • zatim je vizuelno pregleda i prevodilac koji je prosleđuje klijentu.

Pri ovakvom načinu rada, mogućnost greške je svedena na minimum.

Cene

Svaki prevod je novi proizvod, novi autorski rad, tako da nije svaki prevod isti.
Zato se i cene razlikuju od slučaja do slučaja.

Za određivanje cene još četiri faktora su važna:

  • da li je za prevod potrebna overa sudskog tumača
  • koliko strana ima tekst koji se prevodi
  • u kom roku je potrebno završiti prevod
  • kojoj oblasti pripada tekst koji se prevodi

Standardna prevodilačka strana sadrži 1800 karaktera sa razmacima (Word Count).