Poštovani,

Molimo vas da izdvojite malo vremena i popunite upitnik o zadovoljstvu klijenata.

Hvala.

     
Menu

Blog

Vi ste ovde: PočetnaBlogNeobična Češka

Neobična Češka

Neobična Češka

Republika Češka je jedna od najmlađih država, koja je nastala 1993. godine raspadom Čehoslovačke. Ovo je zemlja čiju teritoriju čini 95% brdovitih predela, okružuju je planinski venci i šume, a sve to je čini zemljom sa izuzetnim prirodnim lepotama.

„Zemlja piva i kristala“, kako je između ostalog nazivaju zbog svetski poznatih pivara i pivnica, usled svog reljefa idealna je za ljubitelje skijanja, planinarenja i brdskog biciklizma. Međutim, najviša tačka je tek 1.602 m, a hokej na ledu je ipak najpopularniji sport.

Česi su na prvom mestu u svetu prema konzumaciji piva, a koriste ga i u kozmetičke svrhe, pa su poznate pivske banje. Brojne su pećine, klisure, doline, reke i jezera, a Češka ima i mnogo prirodnih izvora mineralne vode. Tu se nalaze i brojni nacionalni parkovi i zaštićena područja, od kojih je najpoznatiji nacionalni park Šumava.

Što se tiče arhitekture, u Češkoj se nalaze mnogi dvorci i mostovi, a čak 12 atraktivnih građevina je na UNESCO-voj listi svetske baštine. Dvorci napravljeni od cigala čine 78.000 m dugu površinu, a najčuveniji i najveći dvorac na svetu je Praški zamak, koji danas predstavlja rezidenciju češkog predsednika. Češka ima jedinstvenu arhitekturu, među kojima su samo u Pragu poznate građevine „Zgrada koja pleše“, Bohemijski zamci, barokne crkve i manastiri, Česky Krumlov - srednjovekovni grad,...

Jedan od najpoznatijih mostova u Evropi nalazi se upravo u ovoj državi – Karlov most u Pragu, sagrađen na reci Vltavi 1357. godine, čijom su celom dužinom od 520 m postavljene statue. Osim toga, atraktivni su i palata Sternberski, Astronomski sat u Gradskoj većnici, Trg republike, zid Džona Lenona,  kula Starog grada, u sklopu kojeg se nalazi i Jevrejski grad (nekada stanište progonjenih Jevreja iz rata), kao i kuća „Kamenog zvona“, gde se održavaju muzički festivali, manifestacije i koncerti Češke filharmonije. Češka je inače poznata po brojnim festivalima koji se održavaju tokom cele godine.

Tradicionalo jelo Čeha su knedlíky, što se prevodi kao knedle (napravljene od krompira i punjene šljivama predstavljaju i našu omiljenu poslasticu). Česi su poznati po tome što vole u hranu da stavljaju šećer, a izumitelj šećera u kocki je Čeh.

U Pragu se nalazi najstariji univerzitet u istočnoj Evropi – Karlovo sveučilište, koje je otvoreno od 1348. godine, a Češka se nalazi na vrhu zemalja članica EU prema stepenu obrazovanja. Oko 90% Čeha ima završenu srednju školu, a takođe su i jedni od najpismenijih ljudi sa skoro 100% pismenih osoba.

Češki jezik je jedan od službenih jezika Srbije, tačnije – Česi čine nacionalnu manjinu u pojedinim gradovima i opštinama, prevashodno južnog Banata. Oni imaju pravo na školovanje na svom maternjem jeziku, a određeni broj mladih iz Srbije zainteresovan je za nastavak obrazovanja i zaposlenje u Češkoj.

Ukoliko su Vam potrebni prevodi sa češkog jezika, prevodilačka agencija ABC prevodi potrudila se da Vam obezbedi ovakvu vrstu usluge angažujući najkvalitetniji kadar prevodilaca za češki jezik. U sklopu naše ponude za prevođenje u prilici smo da obezbedimo stručno i obično pismeno i usmeno prevođenje sa srpskog na češki jezik i obrnuto, kao i prevođenje sa češkog jezika na bilo koji drugi jezik iz naše ponude.

Naši prevodioci za češki jezik mogu vrlo efikasno da odgovore i na upite za hitno prevođenje sa češkog jezika, a sudski tumač za češki jezik će bez problema u najkraćem roku moći da Vam overi sve neophodne dokumente. Potrebno je samo da nas kontaktirate telefonom ili putem imejl adrese, a stojimo Vam na raspolaganju i za lični dolazak na čak tri lokacije u Beogradu i jednoj u Novom Sadu!

Dobro došli!

Ostavi komentar

Proverite da li ste uneli sve potrebne informacije gde je naznačeno (*). HTML kod nije dozvoljen.

Više iz ove kategorije

Kvalitet i sigurnost

Prevodilačka agencija ABC Prevodi garantuje za sigurnost Vaših podataka, kao i za kvalitet usluga koje isporučuje. Zarad sigurnosti, uveli smo praksu potpisivanja ugovora o poverljivosti svih podataka klijenata

Svaki prevod koji je prosleđen klijentu prolazi kroz nekoliko kontrola:

  • prvi prevodilac predaje radnu verziju prevoda,
  • drugi prevodilac kontroliše i predaje završnu verziju,
  • zatim je vizuelno pregleda i prevodilac koji je prosleđuje klijentu.

Pri ovakvom načinu rada, mogućnost greške je svedena na minimum.

Cene

Svaki prevod je novi proizvod, novi autorski rad, tako da nije svaki prevod isti.
Zato se i cene razlikuju od slučaja do slučaja.

Za određivanje cene još četiri faktora su važna:

  • da li je za prevod potrebna overa sudskog tumača
  • koliko strana ima tekst koji se prevodi
  • u kom roku je potrebno završiti prevod
  • kojoj oblasti pripada tekst koji se prevodi

Standardna prevodilačka strana sadrži 1800 karaktera sa razmacima (Word Count).