Poštovani,

Molimo vas da izdvojite malo vremena i popunite upitnik o zadovoljstvu klijenata.

Hvala.

     
Menu

Blog

Vi ste ovde: PočetnaBlogNeobična Slovačka

Neobična Slovačka

Neobična Slovačka

Postoji anegdota koja kaže da se jedanput mesečno sastaju predstavnici slovenačke i slovačke ambasade da bi razmenili pogrešno dobijenu poštu. I zaista je tačno da mnogi ljudi mešaju imena ove dve zemlje, međutim - nakon ovog teksta dilema će biti otklonjena.

Pre dolaska Rimljana ovo područje naseljavali su Kelti. Bratislava je glavni grad, i to je jedini glavni grad koji se graniči sa dve zemlje – Mađarskom i Austrijom, a od Beča je udaljen samo 60 km. Slovaci su svoju zemlju nazivali ,,malá veľká krajina”, što se prevodi kao ,,mala velika zemlja”, i to iz razloga što, bez obzira na neveliku teritoriju - ona krije tako mnogo lepota u sebi.

Iako po površini mala, Slovačka je bogata raznovrsnom florom i faunom – u njoj živi čak 11.270 biljnih i 26.700 životinjskih vrsta. Osim ovoga, tu se nalaze brojni planinski vrhovi visoki preko 2.000 m, jezera stara i po nekoliko hiljada godina, šume i doline, pećine, preko 1.300 izvora mineralne vode, termalni lekoviti izvori, zamkovi, stare crkve...

Najveća kraška oblast centralne Evrope je Slovački kraš, u kojem se nalazi oko 1.100 pećina, dok ih cela Slovačka ima preko 6.000, i uglavnom se nalaze u različitim nacionalnim parkovima. U jednoj od njih - Krasnohorskoj pećini - krije se najveći stalaktit na svetu, sa 34 m visine.

U ovoj državi ima više od 600 dvoraca. Spišský hrad (Spiški zamak) je najveći srednjovekovni kompleks ovog dela Evrope i nalazi se na listi Svetske baštine, dok je zamak Červený kameň (Crveni kamen) dvorac sa najvećim podzemnim prostorima. Dvorac Bojnice je najlepši slovački dvorac u kojem se nalazi i zoološki vrt, a Oravský dvorac, izgrađen u XIII veku na litici, nalazi se 112 m iznad reke Orave.

Sad Janka Kráľa (Bašta Janka Kralja) je najstariji evropski javni park, a u Slovačkoj se nalazi 9 nacionalnih parkova, od kojih je najpoznatiji Mala fatra. Zemplinska Sirava je jezero koje Slovaci nazivaju svojim morem, jer ima površinu od 33 km² i predstavlja jedno od najsunčanijih predela. Ohtinska aragonitska pećina čuvena je zbog kamena koji se retko nalazi u prirodi – aragonite. U srednjovekovnom gradu Levoča nalazi se najveći na svetu drveni gotski oltar, visok je 18,6 m, a nema ni jedan jedini ekser.

Slovački je jedan od najrazumljivijih slovenskih jezika drugim slovenskim narodima, pa ga nazivaju i ,,slovenskim esperantom”. Možda Vam neće biti problem da se sporazumete sa Slovacima ukoliko ste u poseti ovoj zemlji, ali za potrebe stručnog prevoda – ipak je bolje da angažujete prevodilačke agencije.

S obzirom na to da su često traženi prevodi sa slovačkog jezika, agencija ABC prevodi u ponudi usluga, naravno, ima prevođenje sa srpskog na slovački i obrnuto, kao i prevođenje sa slovačkog na druge svetske jezike. Naši prevodioci za slovački jezik su filolozi i izvrsni poznavaoci ovog jezika. Naš prevodilac za slovački jezik može uspešno da prevede i različite stručne tekstove, kao i da vrši usmeno prevođenje, dok sudski tumač za slovački jezik overava svaki zvanični dokument, izveštaj ili neki drugi dokument koji Vam je potreban. Za dodatne informacije i dogovor, najbolje je da nas kontaktirate ili lično dođete u naše kancelarije na Vama najbližoj lokaciji u Beogradu ili Novom Sadu.

Tu smo zbog Vas!
Dobro došli!

Ostavi komentar

Proverite da li ste uneli sve potrebne informacije gde je naznačeno (*). HTML kod nije dozvoljen.

Kvalitet i sigurnost

Prevodilačka agencija ABC Prevodi garantuje za sigurnost Vaših podataka, kao i za kvalitet usluga koje isporučuje. Zarad sigurnosti, uveli smo praksu potpisivanja ugovora o poverljivosti svih podataka klijenata

Svaki prevod koji je prosleđen klijentu prolazi kroz nekoliko kontrola:

  • prvi prevodilac predaje radnu verziju prevoda,
  • drugi prevodilac kontroliše i predaje završnu verziju,
  • zatim je vizuelno pregleda i prevodilac koji je prosleđuje klijentu.

Pri ovakvom načinu rada, mogućnost greške je svedena na minimum.

Cene

Svaki prevod je novi proizvod, novi autorski rad, tako da nije svaki prevod isti.
Zato se i cene razlikuju od slučaja do slučaja.

Za određivanje cene još četiri faktora su važna:

  • da li je za prevod potrebna overa sudskog tumača
  • koliko strana ima tekst koji se prevodi
  • u kom roku je potrebno završiti prevod
  • kojoj oblasti pripada tekst koji se prevodi

Standardna prevodilačka strana sadrži 1800 karaktera sa razmacima (Word Count).