Poštovani,

Molimo vas da izdvojite malo vremena i popunite upitnik o zadovoljstvu klijenata.

Hvala.

     
Menu

Blog

Vi ste ovde: PočetnaBlogNeobične arapske zemlje

Neobične arapske zemlje

Neobične arapske zemlje

Arapske države su one u kojima se govori arapskim kao maternjim jezikom, a takvih je 22 na svetu. One su i članice Arapske lige, koju čine sledeće države: Alžir, Bahrein, Komori, Džibuti, Egipat, Irak, Jordan, Kuvajt, Liban, Libija, Mauritanija, Maroko, Oman, Palestina, Katar i Saudijska Arabija. Osim ovih zemalja, takođe i Ujedinjeni Arapski Emirati spadaju u arapske zemlje, a ovu državu čini 7 emirata: Abu Dabi, Adžman, Dubai, Fudžaira, Ras al-Kajma, Šardža i Um al-Kuvain.

S obzirom da se Saudijska Arabija smatra kolevkom arapskog jezika, predstavljamo Vam neke zanimljivosti ove islamske zemlje. Neke od tih zanimljivosti nama su potpuno neobične, pogotovo one koje se tiču prava žena.

Saudijsku Arabiju osnovao je Ibn Saud 1922. godine, a dinastija Saud je vladajuća kraljevska porodica i jedna od najbogatijih dinastija na svetu. Ovu državu čini 95% pustinja, ali je bogatom čine velika nalazišta nafte.

- Da li ste znali da se oko 100 kamila proda svaki dan u Rijadu, glavnom gradu ove države?
- Gavar (Ghawar) u Saudijskoj Arabiji je najveće naftno polje na svetu, a procenjuje se da u njemu ima toliko naftnih rezervi da bi se moglo napuniti 4,8 miliona olimpijskih bazena.
- 80% radne snage ove zemlje čine stranci koji uglavnom rade u sektorima za naftu i pružanje usluga.
- Ova država se po površini nalazi na 13. mestu u svetu, a od arapskih zemalja samo je Alžir veći.
- U Saudijskoj Arabiji se gradi buduća najveća zgrada na svetu, Kingdom Tower, čija će visina iznositi 1 km, a gradnja bi trebalo da bude završena 2018. godine.

Saudijska Arabija je prošla kroz tri faze razvoja, međutim, u njoj i dalje vladaju strogi verski zakoni i tradicija. Na primer, žene ispod 45 godina ne smeju same putovati, niti ići u kupovinu, već moraju biti u pratnji muža ili oca. Bioskopi su zabranjeni jer se smatra da filmovi mogu loše uticati na ljude, a problem je i mrak i blizina ljudi. Zabranjene su i društvene igre poput monopola, šaha, karata, i sl. - da ne bi došlo do rasipanja novca i kockanja, jer je to zločin prema Kur’anu. Zabranjeno je piti i prodavati alkohol, a unošenje i konzumiranje svinjetine je krivično delo koje može dovesti i do smrtne kazne.

Deci u školi su zabranjene fotografije, video sadržaji, muzička kultura i ples, a ženskom polu nije dozvoljena ni fiskultura, kao ni bilo koja vrsta bavljenja sportom. Žene i muškarci koji su sami ne smeju deliti prostor, osim ako nisu u srodstvu. Ženama je zabranjeno da voze, a mogu ih voziti samo muški članovi porodice i angažovani vozači. Pokazivanje ženske kože je strogo zabranjeno, čak i posedovanje fotografije sa obnaženom ženskom kožom je kažnjivo!

Ukoliko ste stranac u ovoj zemlji, pre uslaska skeniraće Vam telefone i računare, da ne biste uneli nešto što je neprimereno za ovaj narod i veru. Ljudima koji nisu muslimanske vere nije dozvoljeno obožavanje drugih božanstava i praktikovanje verskih običaja, a nošenje Biblije može biti i smrtno kažnjivo, jer se smatra da želite da preobratite narod u drugu religiju. Nije dozvoljeno nošenje i posedovanje bilo čega u crvenoj boji, u obliku srca ili bilo šta drugo što ima veze sa ljubavnim motivima.

Arapski jezik je 4. u svetu prema broju maternjih govornika, a u upotrebi je otprilike od VI veka. Zvanični je jezik 27 zemalja, a arapsko pismo (arabice) je prema upotrebi i rasprostranjenosti na 2. mestu, odmah iza latinice.

Neke kompanije zemalja EU izlaz iz krize uspele su da pronađu u poslovanju sa zemljama Persijskog zaliva, pa s obzirom na tu činjenicu, kao i na veliki broj migranata – u svetu vlada veliko interesovanje za ovaj jezik, narod i kulturu. Uzimajući u obzir da je većini ljudi nepoznanica sve u vezi sa arapskim jezikom i kulturom, ukoliko poslujete sa ovim zemljama – posao mogu da Vam olakšaju prevodioci za arapski jezik.

Prevodilačka agencija ABC prevodi prepoznala je ovu potrebu, pa je u svoje usluge uvrstila i prevođenje sa srpskog na arapski jezik, i obrnuto, kao i prevođenje sa arapskog jezika na bilo koji drugi jezik iz naše ponude. S obzirom na poslovne dogovore, radi eventualnih sudskih sporova, najbolje je da dokumente poput poslovnih ugovora, izveštaja i tome slično odmah overite. Sudski tumači za arapski jezik agencije ABC prevodi svoje usluge mogu da Vam pruže prilikom pismenog ili usmenog prevođenja. Sudski tumač i prevodilac za arapski jezik naše agencije obavlja i obično i stručno prevođenje različitih tekstova, a svi prevodi sa arapskog jezika biće urađeni u najkraćem mogućem roku.

Kontaktirajte nas i uverite se u našu stručnost, kvalitet i efikasnost!

Ostavi komentar

Proverite da li ste uneli sve potrebne informacije gde je naznačeno (*). HTML kod nije dozvoljen.

Kvalitet i sigurnost

Prevodilačka agencija ABC Prevodi garantuje za sigurnost Vaših podataka, kao i za kvalitet usluga koje isporučuje. Zarad sigurnosti, uveli smo praksu potpisivanja ugovora o poverljivosti svih podataka klijenata

Svaki prevod koji je prosleđen klijentu prolazi kroz nekoliko kontrola:

  • prvi prevodilac predaje radnu verziju prevoda,
  • drugi prevodilac kontroliše i predaje završnu verziju,
  • zatim je vizuelno pregleda i prevodilac koji je prosleđuje klijentu.

Pri ovakvom načinu rada, mogućnost greške je svedena na minimum.

Cene

Svaki prevod je novi proizvod, novi autorski rad, tako da nije svaki prevod isti.
Zato se i cene razlikuju od slučaja do slučaja.

Za određivanje cene još četiri faktora su važna:

  • da li je za prevod potrebna overa sudskog tumača
  • koliko strana ima tekst koji se prevodi
  • u kom roku je potrebno završiti prevod
  • kojoj oblasti pripada tekst koji se prevodi

Standardna prevodilačka strana sadrži 1800 karaktera sa razmacima (Word Count).